Elektrisch Ontharen


Wat is elektrisch ontharen?

Bij elektrisch ontharen wordt met behulp van een naald de voedingsbodem van een haar vernietigd. De naald wordt langs de haar in de huid gebracht. Vervolgens wordt er d.m.v. wisselstroom (is diathermie methode) warmte in de haarschacht geproduceerd. De warmte zorgt voor vernietiging van de voedingsbodem van de haar. Bij de blendmethode wordt er wisselstroom en gelijkstroom gelijktijdig gebruikt. 


Kan ik ook behandeld worden?

Elke haarsoort en haarkleur is met elektrisch ontharen te verwijderen. In principe kunnen alle gebieden met elektrisch ontharen behandeld worden, het wordt echter vooral toegepast in het gelaat en halsgebied. Grotere oppervlakken die met donkere haren bedekt zijn kunt u beter met IPL/laser behandelen. 


Contra-indicaties

Elektrisch ontharen is niet geschikt voor personen die een pacemaker dragen, metalen platen in het lichaam hebben zitten, epilepsie hebben of zwanger zijn.


Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Het aantal behandelingen is per gebied en persoon verschillend en niet te voorspellen. Gemiddeld zult u wanneer u elke 4 weken een behandeling ondergaat tussen de 12-18 maanden bezig zijn. In het begin kunt u wekelijks een behandeling ondergaan. Elke haar die in de anagene fase is vernietigd komt nooit meer terug. Sommige personen blijken periodiek onderhoud nodig te blijven houden, dit heeft vaak te maken met de hormoonhuishouding. Tijdens de “kuur” mag u het te behandelen gebied niet meer ontharen met de pincet, hars, epileerapparaat of een touwtje.


Komen de haren nooit meer terug?

Onze haren hebben drie groeifases. De anagene fase (groeifase), de katagene fase (rust fase) en de telogene fase (uitval fase). De haren in de groeifase zijn verbonden met de voedingsbodem en zullen vernietigd worden en niet meer terug keren. De overige haren komen weer terug. Afhankelijk van het gebied bevindt ongeveer 20-80% van het zichtbare haar zich in de groeifase. Per gebied is het ook verschillend hoe lang deze groeifase duurt. .


Doet de behandeling pijn? 

Tijdens de behandeling zult u een warmte ontwikkeling voelen die niet altijd even prettig is. We kunnen ons apparaat volledig afstellen zodat u de minste hinder ondervindt van de behandeling. Gelijk na de behandeling wordt het gebied verzacht met speciale crème of vind er bij ernstige roodheid een kataforese-behandeling (kalmerende huidbehandeling) plaats


Mag ik alles weer na de behandeling?

De eerste 24 uur mag u niet in de zon of onder de zonnebank om pigmentvlekken te voorkomen. Gebruik ook geen make-up. Sauna en zwemmen wordt eveneens de eerste 24 uur ontraden i.v.m. infectiegevaar.


Krijg ik het vergoed?

Wanneer de overbeharing in het gelaat aanwezig is en u aanvullend verzekerd bent en een verwijzing heeft van uw arts komt u hoogstwaarschijnlijk voor vergoeding in aanmerking. U dient dit echter zelf met uw zorgverzekeraar te bespreken.


Welke risico’s zijn er bij elektrisch ontharen?

In zeldzame gevallen kan er pigmentverkleuring of wat littekenweefsel ontstaan na de behandeling. Over het algemeen verdwijnt dit vanzelf zonder aanvullende behandeling.